22.1.14

Spaghetti alla Chitarra ve Tagliatelle Yapılışı

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Spaghetti alla Chitarra ve Tagliatelle Yapılışı
Dün taze makarna hamuru tarifini yayınlamıştım. Bugün ise o hamurla taze makarna hazırlayacağız.

Kayınvalidem Lucia profesyonel bir şef olmasa da harika bir ahçı. Bundan seneler önce iki yıl ardarda katıldığı yerel bir yarışmada efsaneleşmiş tarifleri ile 3 ödül kazanmış. İlk katıldığı sene ona birincilik kazandıran tarifi Köfteli Abruzzo Usulü Spaghetti makarna olmuş -ki ilerleyen günlerde tam tarifini bulacaksınız burada.

Bugün Spaghetti alla Chitarra makarnanın nasıl yapıldığını göstereceğiz. İtalya dışında yaşayanların chitarra denilen makarna hazırlamakta kullanılan aleti bulması zor olabilir. (amazon'da satıldığını gördüm) O nedenle chitarra bulma fırsatına sahip olmayanlar için oldukça basit tagliatelle tarifini de göstereceğiz.

"Chitarra" ne demek önce ondan biraz bahsedeyim.
Chitarra kelimesinin tam Türkçe karşılığı "gitar". 
İtalyancada gitar kelimesi bildiğimiz enstrümanın yanısıra makarna kesici bir aleti de temsil ediyor. Bu gitara benzeyen alet, üzerine metal teller gerili tahta bir çerçeveden oluşuyor. Oklavayla açılan makarna hamuru chitarra telleri üzerine bastırılmak suretiyle spaghetti şeklinde kesiliyor. Birazdan aşağıda fotoğraf ve videosunu da göreceğiz.

Bu ön bilgiden sonra gelelim malzemelere...


Malzemeler:

Yumurtalı taze makarna hamuru
Un


SPAGHETTI ALLA CHITARRA YAPILIŞI:

  • Hamurdan çalıştığınız yüzeyin genişliğine göre birkaç parçaya bölün. 
  • Bir parça alıp oklavayla geniş bir tabak büyüklüğünde açın. Açarken gerekirse un serpin.
  • Hamuru oklavaya sararak videodaki gibi yufka açar gibi açın.


  • Hamuru chitarra'nın büyüklüğüne göre parçalara kesin. 
  • Chitarra üzerine koyup üzerinden oklavayla geçerek spaghetti şeklinde kesin. 
Spaghetti alla Yapılışı
  • Lucia'nın chitarra üzerinde hazırladığı spaghetti makarnayı aşağıdaki videoda daha net görebilir, "gitar"ın sesini duyabilirsiniz :)


  • Üzerine kağıt serilmiş bir tepsiye düzgünce yerleştirin. Çok az un serpin.

Spaghetti alla Chitarra taze makarna

  • Hemen kullanmayacaksanız üzerini temiz bir bez ya da kağıt ile örtüp buzdolabında saklayın.
  • İdeal olarak taze spaghettinin yapıldığı gün pişirilip yenmesi esastır ama 1 gün önceden hazırlandığında da buzdolabında iyi dayanmaktadır.

TAGLIATELLE YAPILIŞI:
  • Hamurdan çalıştığınız yüzeyin genişliğine göre birkaç parçaya bölün. 
  • Bir parça alıp oklavayla geniş bir tabak büyüklüğünde açın. Açarken gerekirse un serpin.
  • Oklavayla ilk videodaki gibi yufka gibi açarak inceltin. 

Tagliatelle Yapılışı

  • Üzerine biraz un serptikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi katlayın. KESKİN bir bıçakla şeritler halinde kesin.

Tagliatelle Yapılışı

  • Üzerine kağıt serdiğiniz bir tepsiye düzgünce yerleştirin. Aralarına çok az un serpin.

Tagliatelle taze makarna

  • Hemen kullanmayacaksanız üzerini temiz bir bez ya da kağıt ile örtüp buzdolabında saklayın.
  • İdeal olarak yapıldığı gün pişirilip yenmesi esastır ama 1 gün önce hazırlandığında da buzdolabında iyi dayanmaktadır.

Not: Eğer spaghetti alla chitarra yerine kullacaksanız ince kesilmiş tagliatelle makarna hazırlayın.

Bilginize: Taze makarna hamuru ile hazırlanmış spaghetti ve tagliatelle'nin haşlanma süresi kısadır. Makarna kaynayan tuzlu suya atılır. Su tekrar fokur fokur kaynamaya başladığında spaghetti makarnanız büyük ihtimalle hazırdır. 

2 comments:

  1. Anonymous23/1/14 15:00

    tarifler için Lucia hanıma teşekkür ederiz, hoşçakalın..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşekkürünüzü ileteceğim kendisine, eminim çok sevinecektir ;)

      Delete