PER ITALIANO
Bugün nihayet Lucia'nın yerel bir yarışmada birincilik ödülü kazandığı ilk tarifini yayınlıyorum: Köfteli Abruzzo Usulü Spaghetti.
Taze spaghetti makarnayı nasıl hazırlayacağınızı, Lucia'nın etli domates sosunu nasıl yapacağınızı "Lucia ile birlikte İtalyan Mutfağından Tarifler" serisinin önceki yazılarında tarif etmiştim.
Bugün son aşama olarak köfteleri hazırlayıp nihayet makarnayı servis yapacağız.
Tarife geçmeden önce işinizi kolaylaştıracak birkaç öneri:
- Zamandan kazanmak için ilk olarak taze makarna hamurunu hazırlayıp dinlenmeye bırakın.
- İkinci olarak pişmesi zaman gerektiren Lucia'nın Karışık Etli Domates Sosunu hazırlayın.
- Domates sosu pişerken taze spaghetti makarna ve köfteleri hazırlayabilirsiniz.
Köfteli Abruzzo Usulü Spaghetti Malzemeleri:
Spaghetti alla chitarra ya da tagliatelle (ince ince kesilmiş)
Lucia'nın Karışık Etli Domates Sosu
Soslu Köfte
Parmesan rendesi
Köfte Malzemeleri:
1 yumurta
200 gr dana kıyma
Tuz
10 gr parmesan rendesi
1/5 limon kabuğu rendesi
Karabiber (arzuya göre)
5 gr galeta unu (gerek olursa)
Zeytinyağı
Köftelerin Yapılışı:
- Yumurtayı biraz çırptıktan sonra kıyma, parmesan, tuz, biber ve limon rendesini ekleyip karıştırın. Eğer gerek duyarsanız çok az galeta unu ekleyin. Buzdolabında 15 dakika dinlendirin.
- Geniş bir tavayı yağlayın. Elinize bir parça kıyma alın. Küçük parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak küçük köfteler yapın ve tavaya koyun.
- Köfteleri ocak üzerinde bir iki dakika çevire çevire pişirin. Zaten küçük oldukları için çabuk pişeceklerdir.
- Köfteleri küçük bir tencereye alın.
- Köftelerin üzerine önceden hazırlamış olduğunuz domates sosundan 8 - 9 kaşık ekleyin ve birkaç dakika pişirin.
Son Aşama: Makarnanın Pişirilmesi:
- Domates sosunu geniş ve derin bir tavada ısıtın.
- Makarnaları tuzlu kaynar suya atarak pişirin. (Taze spaghetti makarnanın pişme süresi oldukça kısadır. Makarna suyu tekrar fokur fokur kaynamaya başladığında makarnalarınız muhtemelen pişmiş olacaktır)
- Makarnaları bir süzgeç yardımıyla süzerek sosun üzerine ekleyin, nazikçe karıştırarak sosu eşit olarak dağıtın.
- Tabaklara servis yapın.
- Üzerine soslu köfteyi ekleyin.
- Parmesan rendesi serpin.
Afiyet olsun....
Not: Makarnanın pişer pişmez servis yapılması ve yenmesi esastır.
Sabırsızlıkla bekliyordum zaten Sinem'ciğim, en kısa zamanda deneyeceğim, çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım:)
ReplyDeleteElifeciğim, Lucia'nın en sevdiğimiz tariflerinden biri bu, ödüllü olması tesadüf değil, gerçekten hakediyor. ;)
DeleteUmarım siz de beğenirsiniz.
Bu hafta sonu mutlaka deneyeceğim.
ReplyDeleteCengiz Bey
DeleteBirkaç aşamalı bir tarif olduğu bir gerçek ama verilen emeğin hakkını veriyor.
Makarna makinenizin ince spaghetti kesicisi ile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz makarnanızı da.
Memnun kalmanız dileğiyle...