PER ITALIANO
İki hafta önce Lucia'nın bir yerel yarışmada birincilik ödülü kazandığı ilk tarifi olan Köfteli Abruzzo Usulü Spaghetti tarifini yayınlamıştım.
Bugün ise Lucia'ya aynı yarışmada bir sene sonra tekrar birincilik ödülü getiren Gnocco tarifini paylaşmak istiyorum.
Türkçe niyokko şeklinde telaffuz edilen Gnocco bizim de kesinlikle en sevdiğimiz yemeklerden biri.
Stefano çocukluktan beri Gnocco'yu öyle severmiş ki annesine hep şikayet edermiş "Neden sadece misafir geldiğinde yapıyorsun? Biz bizeyken de yap ki böylece daha çok yiyebiliriz!" diye :)
İnternette benzer "Gnoccone" tariflerine rastladık. Malzeme ve yapılışları benzerlik gösterse de Lucia'nın yaptığından daha farklıydılar.
Temel fark şu ki Lucia Gnocchi dilimlerini ograten şeklinde fırında pişirmiyor. Birazdan tarifte ayrıntılı olarak göreceğiniz gibi kaynar suda haşladıktan sonra dilimleyip arzuya göre türlü soslarla tatlandırıyor.
Malzemeler (1 Gnocco için):
Gnocco:
1 kg patates
300 gr un
1 yumurta
10 gr rende parmesan
Tuz
İç Harcı:
250 gr mozzarella, küçük doğranmış
500 gr ıspanak
1 diş sarımsak
1 - 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Birkaç dilim mortadella ya da prosciutto cotto veya hindi salamı vb
Kullandığımız soslar:
Kıymalı Ragù Sosu
Mantar Sosu
Eritilmiş Gorgonzola Peyniri
ve Parmesan rendesi
Yapılışı:
- Patatesleri yıkayın. Tencereye su ve patatesleri koyup haşlayın.
- Patateslerin kabuklarını hala sıcakken soyun. (Lucia ve Ezio patatesleri çatalla tutarak soyuyorlar ki elleri yanmasın)
- Patatesleri patates ezici ya da sebze ezici ile ezin.
- Ezilmiş patatesleri soğumaya bırakın.
- İç harcını hazırlayın. Ispanakları temizleyip bol suyla birkaç kez yıkayıp süzün. İrice doğrayın.
- Sarımsağı incecik doğrayıp tavaya alın.Yağı ekleyip biraz kavurun.
- Ispanakları ve tuzu ekleyip kapağını kapatın. Ara ara karıştırarak pişirin.
- Pişen ıspanağı kenara alıp soğumaya bırakın.
- Mozzarellayı küp küp doğrayın.
- Soğuyan patatesleri tezgah üzerine alın. Yumurta, parmesan rendesi, un ve tuz ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Gnocco pişirmek için oldukça geniş bir tencere seçin. Tencerenin tabanını ölçün.
- Tezgah üzerine un serpin. Hamuru oklavayla açın.
- Hamuru daha sonra rulo olarak sardığımızda tencereye sığacak boyutta açın.
- Önce ıspanakları, sonra mortadella dilimlerini ve son olarak mozzarellayı hamurun üzerine yayın.
- Hamurun kısa kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Uçlarını güzelce kapatın.
- İnce temiz bir bez ile sarın. İki ucunu ve ortasını mutfak ipiyle bağlayın.
- Suyu kaynatın. Tuz ekleyin. Gnocco'yu tencereye yerleştirin. 40 dakika pişirin. (Gnocco yaptığımız gün üç gnocco hazırladık. Birini hediye ettik, diğer ikisini misafirlerimize sunduk)
- Pişen gnocco'yu tencereden alıp servis tepsisi üzerinde nazikçe açarak bezden çıkarın.
- Gnocco'yu keskin bir bıçak ve spatula kullanarak resimdeki gibi dilimleyin.
- Servis tepsisini masaya getirin.
- Tabaklara hemen servis yapın.
Herkesin kendi gnocco tabağını dilediğince tatlandırması için sosları kaselere koyarak servis yaptık.
Birkaç örnek..
Mantarlı sos ve parmesanla tatlandırılmış gnocco dilimi.
Kıymalı ragu sos ve parmesanla tatlandırılmış gnocco dilimi.
Eritilmiş gorgonzola peyniri, mantarlı sos ve parmesan ile tatlandırılmış gnocco dilimi.
Afiyet olsun...
muhteşem görünüyor, en kısa zamanda deneyeceğim. emeği geçen herkese teşekkürler..
ReplyDeleteTeşekkür ederim yorumunuz için, umarım memnun kalırsınız.
Delete